Світло в холодильнику

никОсвітлення в побутовому холодильному приладі (БХП) автоматично включається при відкритті його дверей і необхідне для полегшення і прискорення пошуку потрібного продукту. Якість освітлення залежить від типа електричної лампи і її потужності, конструкції світильника і його розташування. Конструкція світильника і освітлення внутрішньої камери істотно впливають на естетичне сприйняття інтер'єру БХП.

Світильники всіляких форм можуть бути розташовані на задній, верхній і бічній стінці внутрішньої камери, а також спереду вгорі на козирку столешницы. Світильник часто поєднують в єдиному блоці управління з регулювальником температури і вимикачем освітлення. Якнайкраще освітлення вмісту в камері БХП забезпечують вертикальні світильники, встановлені ззаду по бічних сторонах камери. Задовільно освітлюють продукти світильники, розташовані на бічній стінці на середньому рівні. При розташуванні світильника вгорі, продукти на нижній полиці освітлюють гіршим. Складно добитися хорошого освітлення всіх зон в камері при розташуванні світильника на козирку столешницы над дверима БХП.

Тип і потужність лампи впливають на освітленість внутрішньої камери і вжиток електроенергії БХП. У БХП застосовують лампи розжарювання спільного призначення, галогенні, люмінесцентні і світлодіодні. Лампи розжарювання і галогенні випромінюють тепле світло, люмінесцентні холодний білий світ, а світлодіодні можуть випромінювати світло в будь-якому діапазоні, у тому числі в забарвлених тонах. Найчастіше в БХП застосовують лампи розжарювання потужністю 15 Вт, рідше 25 Вт. У великих БХП встановлюють 2 лампочки потужністю по 15/25 Вт або 1 потужністю до 40 Вт. Лампи розжарювання для масових БХП мають цоколь під патрон "миньон" або типа Е-14. У лампах інших типів можуть бути інші цоколі.

Лампи розжарювання більше нагріваються, чим люмінесцентні газонаповнені лампи, і тому швидше перегорають у момент включення і проходження підвищеного струму. Середній термін служби їх всього 1000 годин. Лампи розжарювання не рекомендується встановлювати в низькотемпературних камерах БХП, оскільки при швидкому нагріві вони можуть лопнути із-за великого перепаду температур. Люмінесцентні лампи менше споживають електроенергії і створюють яскравіше освітлення, ніж лампи розжарювання. Світлова віддача їх в кілька разів вище, чим ламп розжарювання. Термін служби 8-15 тисяч годинників.

Світлодіодні лампи застосовують для індикації різних режимів і робочих достатків і для освітлення внутрішнього простору в камерах БХП високого класу комфортності. Вони приходять на зміну звичайним лампам розжарювання, оскільки перевершують їх по співвідношенню яскравості, терміну служби і економічності. Стандартний цоколь дозволяє встановити світлодіодну лампу замість лампи розжарювання, що перегоріла. Світлодіодні лампи споживають електроенергії в 2,5 разу менше (за деякими даними до 8 разів) і створюють яскравіше освітлення, ніж лампи розжарювання.

Світлодіодні лампи вважають "вічними", оскільки їх термін служби досягає 100 тисяч годинників (більше 11 років безперервної роботи в БХП). Вони не бояться ні знижених температур, ні підвищеної вологості і можуть вийти з буд лише при механічному руйнуванні. Світлодіодні лампи можна встановлювати в низькотемпературній камері і важкодоступних місцях, не турбуючись про забезпечення легкої заміни, оскільки довговічність їх перекриває термін служби БХП. Після 100 000 годин роботи світлодіодна лампа не руйнується, а лише в 2 рази знижується інтенсивність випромінювання.