Як підібрати кухонну плиту?

Хороша плита - 50% успіху в приготуванні смачного блюда. І якщо Вам набридло, що піроги випікаються нерівно, а м'ясо частенько пригорає, може, варто задуматися про покупку нової плити?

Кухонна техніка буває двох видів - вбудовувана і "незалежна". Звичайно, перший варіант сьогодні вважається найсучаснішим, але якщо вас цілком владнує вже наявний гарнітур, свободностоящая плита буде анітрохи не гірше. Питання - вибрати газову плиту або електричну, мабуть, скрути не викликає. Якщо до будинку не підведений газ, в квартирах встановлюються електричні плити, відповідно поміняти її можна лише на аналогічну. У будинках, де він є - дозволено використовувати лише газові плити.

А ось розібратися варто в різноманітності моделей, представлених на ринку.

Електричні плити
Сьогодні на ринку представлено два види електричних плит: класичні (з конфорками-млинцями) і склокерамічні.

Відзнака перших в тому, що конфорки-млинці нагріваються і остигають довше за своїх склокерамічних "конкуренток". Тоді як "склокераміці" вимагається всього декілька секунд для повного розігрівання. У свою чергу конфорки склокерамічних плит діляться на три види: рапидные конфорки гріють за рахунок вбудованих розжарюючих спіралей, галогенні - спіраль нагрівається за допомогою галогенних ламп, і найсучасніші на сьогоднішній день індукційні - нагрів відбувається за допомогою електромагнітного поля. При цьому майже вся енергія конфорки витрачається на розігрівання їжі, тому при високій потужності вжиток електроенергії в 2 рази менший, ніж в інших плит. Проте, для останньої моделі необхідний і спеціальний посуд - з товстим дном з магнітного матеріалу.

До достоїнств електричних склокерамічних плит можна віднести майдан нагріву - у більшості моделей вона буває подвійною, тобто залежно від розміру каструлі, ви можете використовувати як великий майдан нагріву конфорки, так і меншу. Крім того, існують конфорки і з додатковою овальною зоною нагріву, що особливо зручно при приготуванні блюда, наприклад, в качатнику. В таких плит є і індикатор залишкового тепла, який показує, що поверхня плити ще не остигнула. До речі, в "склокераміки" нагрівається лише зона конфорки, остання незадіяна поверхня залишається холодною - навіть в безпосередній близькості від конфорки.

Але не дивлячись на всі свої достоїнства - красу, швидкість розігрівання і легкість в митті - вона володіє і рядом недоліків. Наприклад, на розігріту склокерамічну поверхню не можна проливати солодку рідину або розсипати цукор. Володіючи із склом схожою "кліткою", цукор намертво спаюється з плитою і відмити його вже неможливо. Деякі хазяйки вважають недоліком і гладке, "глянсове" покриття варильної поверхні - на нім помітний пил, відбитки пальців, можуть з'явитися подряпини. Якщо ви боїтеся такої "недосконалості" - можна розглянути варіант з робочою поверхнею, декорованою за допомогою лазера, - на неї безладно наносяться сірі короткі штрихи-щербинки, які додають зовнішньому вигляду деяку матовість.

Миють плиту за допомогою спеціальних кремів або рідин м'якими губками або спеціальними шкрябаннями. Не дивлячись на те, що коштують спеціальні засоби не дуже дешево, хапає їх надовго. Ще однією витратною статтею при покупці нової "склокераміки" може бути і якісний посуд з рівним дном.

Ще один неприємний момент - рідина, що втекла, може попасти на незахололу поверхню сусідньої конфорки, що не йде на користь плиті і, в крайньому випадку, може привести до розтріскування варильної панелі. Звичайно, такий плачевний варіант практично виключений, оскільки матеріал, з якого зроблена панель, дуже міцний, але ніхто не може бути застрахований від неприємних наслідків унаслідок необережної експлуатації. Доречно зауважити, заміна варильній поверхні коштує деколи не менше самої плити.

Безумовно, склокерамічні плити стоять дорожче звичайних (мінімум на 100$). У свою чергу, конфорки звичайних електричних плит стійкіші до механічних діям, вони загалом менш примхливі, проте готують їжу довше.

Газові плити
Вибрати газову плиту простіше, ніж електричну, хоч би тому, що не потрібно визначатися, якій можливості нагріву віддати перевагу. Тут, мабуть, може виникнути лише питання, плиту якого виробника вибрати. І відповідь буде вельми неочікуваною. Виявляється, вітчизняні плити досконаліші по інженерних рішеннях. По-перше, їх коефіцієнт корисної дії на 10% вищий, ніж в європейської продукції, і, отже, вони спалюють менше газу. По-друге, наші вироби забезпечують безпечніший склад продуктів згорання. А все тому, що російський ГОСТ по екологічних вимогах значно жорсткіший, ніж європейський стандарт. Так, по Госту в продуктах згорання вміст окислу вуглецю (чадний газ) не повинно перевищувати 0,01-0,03% (за об'ємом), а оксидів азоту - 200 мг/куб. м. Згідно ж європейському стандарту EN-30 концентрація окислу вуглецю не може перевищувати 0,1-0,2% (у 10 разів більше!), а вміст оксидів азоту взагалі не нормується.

Така різниця в екологічних нормах пояснюється тим, що під час газифікації країни в 1950-х роках, середній майдан російських кухонь не перевищував 7 кв.метров, і в них була відсутня примусова вентиляція. Це вимушувало вітчизняних виробників розробляти досконаліші з точки зору спалювання палива газові побутові прилади. А європейські країни пішли по своєму, природному для регіонів з теплим кліматом, дорозі: вони використовують системи примусової вентиляції з багатократним обміном повітря, та і кухні у них дещо більше. Тому європейські газові плити повинні продаватися в Україні в комплекті з витягом, що забезпечує не менше чим 10-кратний обмін повітря на кухні, яку в магазинах ненав'язливо і пропонують покупцеві. Зрозуміло, що в результаті вартість імпортного виробу збільшується на $100-150.

Вибираючи газову плиту варто звернути увагу на наявність таких приємних дрібниць як:

Електроподжіг - запалює пальник за допомогою електричної іскри.

Гриль - допомагає при жарінні м'яса

Вертів - сприяє рівномірному запіканню продукту - наприклад, курки або шашлику

Газ-контроль - автоматичне припинення подачі газу при загасанні пальника (у вітчизняних плитах, як правило, діє лише для духовки)

Таймер - можливість установки часу, після закінчення якого буде дан звуковий сигнал.

На російському ринку можна знайти і комбіновані моделі, тобто з поєднанням газових і електричних конфорок (наприклад, три газові і одна електрична). Як правило, в таких моделях є спеціальне місце для газового балона. Проте, у зв'язку зі своєю специфічністю подібні плити мало популярні в крупних містах і актуальні лише в тих місцях, де часто спостерігаються перебої з подачею газу або електрики.