Top-7 найекономічніших девайсів

Рекордсмен, лідер, чемпіон - як легко можна наткнутися на подібні епітети в прес-релізах компаній. Зростає продуктивність пристроїв, об'єм пам'яті, дозвіл екрану, та що завгодно. Мегагерци, мегапиксели, гігабайти - в цьому плані виробники з нами чесні (ну або майже чесні). Проте завжди залишається один параметр, мимо якого, не хвастнувши, не може пройти жодна компанія. Вважаю, ви вже здогадалися, що йдеться про тривалості роботи цифрових пристроїв. Рідко коли заявлена кількість годинника / хвилин збігається з дійсним. До того ж із зростанням можливостей девайсов, а також наших з вами потреб сподіватися на який-небудь прогрес в плані економічності не доводиться.

Дійсно, низький час автономної роботи пристроїв - бич сучасної мобільної індустрії. 

Тим більше чекань від "довгограючих" апаратів, число яких не так велике, як хотілося б. Проте їх опинилося цілком достатньо, щоб закрити кожну позицію нашого рейтингу. Приступимо?

1. Philips Xenium 9@9k
Лінійка Xenium давно вже стала візитною карткою компанії Philips, хоча багато води витекла з тих пір, як з'явилися її перші представники - бюджетні трубки, чиєю єдиною перевагою було довгий час роботи. В результаті всіляких злиття-поглинань під торгівельною маркою Philips виходять тепер переважно продукти китайського мобилостроения, та і сама лінійка поповнилася, здавалося б, "непрофільними" трубками - дуальним мобільником, що працює з двома SIM-картами, апаратами з сенсорним управлінням. Тим цікаво поглянути на класичну "довгограючу" трубку, та не просту, а з рекордним часом автономної роботи. 
 
Модель Philips 9@9k виділяється навіть серед своїх товарок по лінійці Xenium. Час автономної роботи трубки в режимі чекання складає, по завіреннях виробника, 1440 годин, що дає користувачеві шанс залишатися на зв'язку два місяці. У режимі розмови телефон може протриматися до 17 годин - і хай це "тепличні" умови, недосяжні на практиці, у будь-якому випадку від тижня до десяти днів активного використання без заряджання гарантовано. Безумовно, постаралася фірмова технологія продовження терміну роботи, але є і цілком відчутне пояснення - акумулятор ємкістю 1800 мАч, такого "монстра" не побачиш навіть в коммуникаторах.

Окрім вражаючого часу автономної роботи, Philips 9@9k є що ще запропонувати користувачеві - MP3-плеер, FM-радио, Bluetooth, GPRS (правда, без "їжака"), слот для карт пам'яті, какая-никакая камера.

Не можна не відзначити і ще одну гідність апарату - вельми демократичну ціну, що не перевищує 4 тисяч рублів.

2. Nokia E51
На місці представника багаточисельного сегменту смартфонов повинен був опинитися очікуваний багатьма Nokia E71. На жаль, цей гідний спадкоємець культової у вузьких кругах моделі Nokia E61 і її сменщицы-"айки" E61i доки не з'явився в наших палестинах. Її попередники, у свою чергу, вже зійшли в тінь, так що відбувати за всіх доведеться ще одному представникові E-series, моделі Nokia E51. Даний смартфон, у свою чергу, є спадкоємцем вдалого Nokia E50 і може похвастати відмінним часом автономної роботи, хоч і не рекордним, як в тих же E61 / E61i.

Ємкий литий-полимерный акумулятор BP-6MT на 1050 мАч може забезпечити до 3 днів автономної роботи (при заявлених виробником 13 в режимі чекання). Причому варто зробити знижку на те, що це смартфон, з його розширеною функціональністю.

Особливо варто відзначити наявність безпровідного інтерфейсу Wi-Fi - його присутність в бюджетному смартфоне (а Nokia E51 позиціює саме так) вартістю менше 9 тисяч рублів вельми похвально.

3. ASUS P550
Коммуникатори ASUS стоять осібно серед строкатого сімейства Windows Mobile-коммуникаторов. Вони не настільки багаточисельні, як моделі HTC, серед них не можна знайти настільки модних сьогодні іміджевих рішень. Проте для певної призначеної для користувача аудиторії це одні з кращих апаратів. У тому числі, і за часом автономної роботи - коммуникаторы ASUS, як до цього КПК під тією ж торгівельною маркою, стали уособленням "живучих" Mobile-устройств Windows - можна пригадати модель ASUS P525 і її продовження.

Завдяки ємкому акумулятору на 1530 мАч коммуникатор ASUS P550 працює без заряджання до 3 днів, що не так часто можна зустріти серед Windows Mobile-устройств.

Окрім часу автономної роботи, моделі ASUS славилися і славляться своєю ультимативною апаратною начинкою, коммуникатор Р550 не ударить в грязь особою і тут. В наявності потужна апаратна платформа Marvel PXA270M з тактовою частотою процесора в 520 Мгц, вбудований GPS-приемник, Bluetooth з Wi-Fi, підтримка мереж третього покоління, в'язка GPRS / EDGE, 256 Мб флеш-памяти, що розширюється за рахунок карток microSD. Сюди ж варто помістити значний 3,5-дюймовий екран - дисплеї з таким великим фізичним розміром перетворилися в чудасію на тлі розмірів коммуникаторов, що зменшуються. Заправляє всім цим операційна система Windows Mobile 6 Professional. Так, і як можна забути метал корпусу! - дещиця іміджу опинилася вельми до речі.

4. Sony Walkman NWZ-A818
До проблеми вибору найекономічніших MP3-плееров можна личити з двох сторін. Природно, тут поза конкуренцією пристрої, що працюють від стандартних "пальчиковых" і "мизинчиковых" батарей або акумуляторів того ж типоразмера. Знай лише міняй елементи живлення. До того ж очікувано поза конкуренцією опиняться простенькі плеерки, здатні виключно до відтворення музики. Серед таких апаратів можна відзначити продукцію компанії iriver, зокрема, MP3-плееры T-серии. Проте значній частині користувачів потрібні вже зовсім інші пристрої, з принципово іншою функціональністю, здатні і відео крутити, і додатковими можливостями радувати.

Компанія Sony вмудрилася прогавити бурхливе зростання ринку MP3-плееров, додатково довгий час упиралася в своєму бажанні просувати власні закриті формати музики. Проте все тече, все міняється, і сьогодні плеєри японської компанії поступово перетворюються на еталонних по ряду показників. Поряд з якістю звуку сюди ж слід віднести вражаючий час автономної роботи. Це перш за все заслуга фірмової технології енергозбереження Stamina, з успіхом що застосовується в різних девайсах компанії.

Завдяки ній час автономної роботи складає 35 годин в режимі відтворення музики і аж до 8 годин - при перегляді відеофайлів на комфортному 2-дюймовому екрані плеєра з QVGA-разрешением.

Об'єм вбудованої пам'яті в 8 Гб, хоч і не є рекордним сьогодні, проте, виявиться цілком достатнім для більшості користувачів. Не у приклад першим цифровим Walkman, підтримується широкий перелік аудио- і відеоформатів - MP3, WMA, WMA (DRM), ААС, WAV, PCM, MPEG-4, H.264, можна переглядати картинки у форматі JPEG.

5. Panasonic Lumix FZ18
Проблему вибору економічних фотоапаратів слід розглядати з тих же позицій, що і MP3-плееры: є пристрої, що використовують як елементи живлення АА-совместимые акумулятори, а також фотоапарати, оснащені оригінальними акумуляторами. Ось про них-то і слід поговорити (у моделях першого типа знай лише "батареї" вставляй попотужніше). Серед незліченної безлічі представлених сьогодні на ринку моделей практично неможливо відшукати таких же рекордсменів, якими свого часу були апарати Fujitsu (зокрема, модель Fujifilm FinePix F30, з його розкішним акумулятором на 1800 мАч). Проте, попадаються вельми гідні екземпляри, що дозволяють відклацати до 400 знімків за присід. Серед таких моделей можна відзначити новинку цього року Panasonic Lumix FZ18. 

Даний апарат, окрім довгого часу автономної роботи, виділяється також масою інших достоїнств. У числі яких, перш за все, вражаючий суперзум - судите самі: де ще можна зустріти 18-кратне оптичне збільшення (хоча піонером виявилася компанія Olympus)? При цьому важливу роль грає традиційна для "японців" система оптичної стабілізації зображення, адже при гіперзуммеруванні щонайменше тремтіння руки загрожує обернутися змащеним кадром. Процесор Venus Engine III також приніс багато нових можливостей, у тому числі, підвищену "скорострільність" і можливість здобуття знімків RAW. 

6. Sony VAIO SZ6
Сучасні ноутбуки - мабуть, самі ненажерливі пристрої мобільної індустрії: яка б не була ємкість штатного акумулятора, її завжди буває мало. Не рятує і батарея підвищеної ємкості, та і в більшості ноутбуків її не зустрінеш. Залишається сподіватися на нові технології енергозбереження, а також сучасні технічні рішення, що подовжують життя ноутбуку (зокрема, використання економічніших, компактніших і надійніших, але і дорожчих SSD-накопичувачів).

Серед звичних нам ноутбуків традиційно сильні по частині часу автономної роботи позиції займає все та ж компанія Sony. Хоча серед нинішньої продуктової лінійки і не можна зустріти порівнянні з моделлю Sony VAIO VGN-TX3XRP рішення по автономності (та, нагадаємо, могла працювати до 10 годин без заряджання). Проте, відмінний результат показують ноутбуки серії SZ6 - до 6 годин роботи. За рахунок чого таке відбувається? Перш за все, дані ноутбуки відрізняються комбінованою відеосистемою, що складається як з дискретної відеокарти NVIDIA GeForce 8400M GS, так і з інтегрованого вирішення Intel Graphics Media Accelerator X3100. Крім того, інтерес викликає гібридний жорсткий диск H-HDD з 256 Мб флеш-памяти (на 120, 160 або 200 Гб). Правда, заставляє скиснути висока вартість, традиційна для всіх ноутбуків VAIO.

7. Jabra BT8030
Нарешті, ми підібралися до надзвичайно строкатого і різнопланового сегменту аксесуарів для мобільних пристроїв. Як правило, шукати тут рекордсменів за часом автономної роботи - справа невдячна, рідко яка гарнитурка протягне більше 5-6 годин. Правда, і тут є відмінні екземпляри, наприклад, моногарнітура Jabra BT5020 в ретростилі початку десятиліття. Заявлений час автономної роботи о 10 годині (режим розмови) міг би здивувати, коли б не ще один представник гарнітур від даного виробника.

Це стереогарнитура Jabra BT8030, пристрій, унікальний за часом автономної роботи. Втім, причини шукати безглуздо, досить поглянути на масивний корпус, в якому нескладно було заховати акумулятор. Проте, час роботи воістину вражає: до 32 годин в режимі розмови (у режимі чекання - і зовсім до 600) - це щось! При цьому реальний час роботи не так вже сильно відрізняється від заявленого, стільки часу розмовляти або слухати музику просто небезпечно для здоров'я. Відповідно унікальній живучості і відмінна якість звуку, забезпечуване Jabra (на те вона і Jabra - один з лідерів ринку гарнітур). Проте розплатою за эксклюзивность стає висока ціна.