Як вибрати кухонний комбайн

Вам ніколи не доводилося під час приготування блюда проклинати творців всіх цих терок, м'ясорубок, ножів за те, що їх так багато, а рук і часу у вас не вистачає? Маючи на своїй кухні кухонний комбайн, ви зможете у багато разів скоротити час на приготування їжі за рахунок того, що вам не доведеться більше уручну нарізувати, терти, збивати, змішувати і так далі.

Після статті ми перерахуємо декілька популярних і оптимальних на наш погляд моделей кухонних комбайнів, але заздалегідь прочитайте спільні раді з вибору.

Що таке кухонний комбайн
Простіше кажучи, кухонний комбайн це електричний мотор, яким можна управляти за допомогою спеціальних кнопок, а так само багато різних насадок і чаша. Кількість насадок і кількість функцій мотора визначає можливості і ціну кухонного комбайна.

Мотор відповідає за швидкість обертання насадок, проте дешеві моделі, як правило, мають односкоростные мотори, в моделей подорожче швидкостей може бути від чотирьох і більш. Високі швидкості призначені для нарізки і подрібнення, а низькі - для збивання.

Чаша комбайна зазвичай виконується із скла або пластика, проте інколи зустрічаються і металеві чаші, які особливо зручні для переробки м'яса. При покупці враховуйте, що чаші мають особливість ламатися, особливо пластикові, тому бажано, щоб в тому ж магазині продавалися запасні чаші, щоб ви знали, де їх можна купити. До того ж, має сенс купити відразу декілька чаш, це буде зручно при готуванні відразу декількох блюд.

Характеристики чаш
Удароміцні чаші із скла частіше виявляються навіть міцніше пластмасових, проте це не означає, що по ним можна у відкриту бити кувалдою. Отже навіть з ударостійкими чашами потрібно бути обережним.

Далі, термоустойчивость. Досить специфічний параметр, бо чомусь деякі виробники вважають, що здатність витримати 80° це вже термоустойчивость, хоча будь-яка домогосподарка вам скаже, що окріп набагато гарячіший! Довіру викликають виробники, які дозволяють ставити скляні чаші на відкритий вогонь, в усякому разі, якщо це дійсно так - жоден окріп не перешкода. Окрім стійкості до високих температур чаш кухонного комбайна, буває ще і стійкість до низьких. Проте це не означає, що чашу можна ставити на заскленому балконі при температурі -30°, як правило, йдеться про температурі не нижче -5-10° Цельсія, така температура зазвичай буває в морозильних камерах.

З ємкістю чаші все не так очевидно, як видається. У виробників є такий коханий маркетинговий хід - вказати не робітники об'єм чаші, а спільний, в який входить і об'єм стінок! Наприклад, чаша в 1,5 літра розрахована на переробку 2,1 кг сухих продуктів, 1,5 л рідини, замісу 765 г тесту з розрахунку на 250 г муки. Окрім максимальної місткості, існує ще і мінімум, оскільки повноцінно переробити невелику кількість продукту у великій чаші досить важкий. Для цього виробники комплектують кухонні комбайни спеціальними міні-чашами.

Потужність мотора
Всі як один виробники запевняють, що чим вище потужність мотора, тим менше вимагається часу для приготування. Проте, це не зовсім так, потужність повинна відповідати ємкості чаші і кількості продукту, що переробляється.

Немає сенсу замішувати 2 літри тесту з потужністю мотора 700 Вт., часу піде стільки ж, скільки і при потужності 400 Вт., проте перетерти 6 кг моркви швидше на потужнішому моторі.

Вибираючи кухонний комбайн, орієнтуйтеся на оптимальне співвідношення потужності і ємкості чаші: для 1,5 літрової чаші досить потужності в 300 Вт., для 2-х літрів - 400 Вт., і для 3-х літрів - 700 Вт.

Компактність
Вага і габарити насправді не так важливі, кухонний комбайн не доведеться куди-небудь перевозити, зате компактність розташування на кухні дуже важлива! Компактність забезпечується правильним розташуванням ящика для всяких насадок і ножів: ящик може бути або окремо, вбудований в комбайн, або інструменти зберігатимуться прямо в чаші. Природно, вибираючи останній варіант, ви отримаєте менш габаритний апарат, проте будьте готові до того, що всі ці ножі і насадки доведеться витягувати з чаші кожного разу, як ви вирішите скористатися комбайном, а це страшно незручно!

Вага кухонного комбайна актуальна лише для тих, КТО по яких-небудь причинах не може тримати кухонний комбайн в зібраному вигляді на столі, або прибирає його в стіл або на антресолі. Домашній кухонний комбайн важить від 3-х, до 7-9 кілограм.

Насадки і ножі
Якісь насадки входять в комплект кухонного комбайна, якісь можна докупати окремо. У будь-якому випадку, функціональні можливості кухонного комбайна визначаються кількістю насадок.

Ножі найчастіше виконуються з неіржавіючої сталі, інколи з напиленням для більшої міцності. Призначені вони для подрібнення і вирубування, а так само для замісу тесту. Є дискові ножі з діагональним прорізом, вони потрібні для нарізки скибочками, наприклад, ковбаси, також такі ножі зручні для шинкування капусти і нарізки салатів. Ніж з двома лезами призначений для нарізки шматочками неправильної форми. Міра подрібнення зазвичай залежить від швидкості обертання ножа і від часу роботи.

Диски для терки овочів і фруктів бувають з різним діаметром отворів, і міра подрібнення здебільше залежить від цього діаметру. Для натирання 1 кг овочів потрібна приблизно одна хвилина часу.

Диск-емульгатор збиває до 8-ми яєчних білків, допомагає при готуванні соусів і майонезу. Цю ж насадку можна використовувати для змішування рідкого тесту.

Насадка-блендер також зручна для змішування рідкого тесту і будь-яких рідин, наприклад коктейлів.

Для приготування звичайного тесту теж є спеціальна насадка, виконана або у вигляді крюка, або у вигляді лопатки. Приємно, що після замісу тісто не залишається на стінках чаші, і її не доведеться довго мити.

Пресс-насадки потрібні для приготування різного роду пюре, притому не обов'язково з картоплі, якщо моркву заздалегідь подрібнити, то вийде відмінне морквяне пюре! До того ж, за допомогою цієї насадки можна приготувати фруктову або ягідну масу, наприклад, для йогурту.

Бувають насадки-морожениці, якщо за добу таку насадку покласти в морозильну камеру, а потім змішати їй потрібні інгредієнти, то вийде відмінне морожене, притому таке, як хочете ви, бо, що є в асортименту в магазині.

Насадка-м'ясорубка цілком замінює звичайну електром'ясорубку, до неї теж можна приєднувати різні ножі і перфораційні грати, так що, якщо купуєте кухонний комбайн, про м'ясорубку можна не турбуватися, в усякому разі, якщо вам не потрібно щодня перекручувати м'ясо для котлет, щоб нагодувати роту солдатів.

Підводячи підсумок, слід сказати, що кухонний комбайн виключно корисна річ, яка замінює безліч інших корисних на кухні речей, до того ж, функціонал кухонного комбайна легко розширюється за рахунок покупки нових насадок і ножів.