Однодверні холодильники

За даними з Інтернету від декількох десятків продавців, осінню 2007 р. на українському ринку було представлено 250 моделей і модифікацій однодверных побутових холодильників різних типоразмеров і комфортності 26 вітчизняних і зарубіжних марок. У сегменті однодвірних холодильників були присутні моделі, що окремо стоять, вбудовувані і винні. 

Закономірне збільшення потреб покупців в тривалішому зберіганні підвищеної кількості продуктів в різних достатках з'явилося причиною зміни структури вітчизняного холодильного ринку. 20 років назад переважну більшість БХП складали однодвірні однокамерні холодильники вітчизняного виробництва. Доля імпорту на ринку не досягала 2%. У 2000 р. доля однодверных холодильників в спільному асортименті холодильного ринку впала до 20%, а в 2007 р. до 10%. Імпорт зайняв більше половини ринку. Люди прагнуть купувати більш ємкі і комфортніші холодильники, хоча і дорожчі. Істотний вплив на структуру ринку надає і той факт, що для виготівників і продавців дорожчі побутові холодильні прилади (БХП) вигідніші, ніж дешеві. 

Однодверний холодильник у багатьох покупців асоціюється з однокамерним холодильником, в якому холодильну камеру і низькотемпературне відділення (НТО) охолоджує один випарник, який періодично потрібно відтавати уручну. Сучасний однодверный холодильник може мати за спільними дверима ізольовану низькотемпературну камеру (НТК) з маркіровкою 3 зірочками (***), або ізольовану морозильну камеру (МК) з маркіровкою 4 зірочками Х(***), або відділення або камеру з "нульовими" температурами. 

Температури, близькі до точки замерзання води, потрібні для збільшення тривалості збереження свіжості охолоджених продуктів. У отделениях/камерах "свіжості" можна тривалий час зберігати парне м'ясо і свіжу рибу в умовах "сухої свіжості" (трохи нижче 0 °С), а фрукти і овочі в умовах "вологої свіжості" (трохи вище 0 °С). Див. статтю "Вологість повітря в холодильниках". Холодильник з НТО і одноиспарительной системою охолоджування в жарку погоду потрібно відтавати майже кожного тижня. Однодверний холодильник з ізольованою Нтк/мк має 2 випарники, як в двокамерному холодильнику. Випарник холодильної камери (ХК) відтає автоматично при кожному виключенні компресора, а Нтк/мк можна відтавати 1 або 2 рази в рік. При правильній експлуатації і справному холодильнику необхідність в частішому відтаванні другого випарника не виникає, оскільки в Нтк/мк підтримується дуже низька вологість. Відтавання поєднують з гігієнічним прибиранням. Всі холодильники з НТО мають залежне регулювання температур: при зміні режиму зберігання заморожених продуктів змінюється і температура в ХК. У холодильниках з Нтк/мк ця залежність менш виражена. У деяких моделях здійснюється незалежне регулювання температур в ХК і Нтк/мк, як в двухдверном комбінованому холодильнику-морозильнику з електромагнітним клапаном. 

Однодверниє холодильники з ізольованими камерами менш трудомісткі в експлуатації (їх не доводиться часто відтавати) і економічніше за аналоги з НТО. Вони споживають менше електроенергії, бо для охолоджування свіжих продуктів використовується дешевший холод з температурами трохи нижче 0 °С, а не дорожчий холод з температурами нижчий -12 °С, як в однокамерних холодильниках з НТО. 

Витрата електроенергії однодверными двокамерними холодильниками нижче, ніж двухдверными двокамерними холодильниками таких же об'ємів, оскільки витоки холоду через дверний отвір Нтк/мк використовуються для охолоджування ХК. У двухдверном холодильнику це прямі втрати холоду. Друга причина викликана необхідністю обігріву дверного отвору МК або лише перемички між камерами двухдверного холодильника. Із-за великих витоків холоду в зоні ущільнювача МК температура металу знижується нижче 0 °С. По периметру МК утворюється полій і ущільнювач дверей МК може примерзнути до фланця шафи. Умови зберігання продуктів в однодверных холодильниках з ізольованими камерами такі ж, як в двокамерних холодильниках. Однодверний холодильник з ізольованою Нтк/мк може з успіхом замінити двокамерний холодильник таких же розмірів і з такою ж маркіровкою Нтк/мк. Високий однодверный холодильник з ізольованою МК і відділенням "свіжості" замінить Вам двокамерний із зоною "свіжості" з тими ж характеристиками, але обійдеться дешевшим, як при покупці, так і в експлуатації. 

Однодверний холодильник з ізольованою Нтк/мк по праву можна називати двокамерним холодильником. В той же час двухдверный холодильник не обов'язково має бути двокамерним. У 90-і роки в Москві продавали високі холодильні шафи з 2 дверима об'ємом від 400 до 840 л (Ardo, Helkama, Rosenlev), які дозволяли в звичайних квартирах зберігати чималі кількості фруктів і овочів. У однодверных і двухдверных холодильниках двері бувають глухими і прозорими. Холодильники однієї марки і одного розміру з прозорими дверима дорожчі, ніж з глухими. Холодильники з прозорими дверима називають холодильниками-вітринами. Холодильники без НТО і з глухими дверима називають холодильними шафами. До однодверным однокамерних моделей належать також холодильники, призначені для зберігання вин. Винні холодильники відрізняються від звичайних моделей тоншим дизайном, можливістю регулювання температур в ширших діапазонах і контролю чистоти повітря в камері, а також комплектацією приладдям і конструкцією полиць. 

У сімействі однодверных холодильників окрім моделей, що окремо стоять, присутні вбудовувані холодильники. Холодильники, призначені для вбудовування в меблі, відрізняються від моделей, що окремо стоять, конструкцією дверей з меблевими навішуваннями і зовнішнім виглядом. Конструкція дверей повинна передбачати можливість кріплення декоративних панелей. Меблеві навішування повинні забезпечувати нормальне відкриття дверей при щільному примиканні шаф один до одного і стінам приміщення. До зовнішнього оформлення вбудовуваних моделей не пред'являють високих вимог, оскільки холодильник на кухні захований серед меблів. 

Однодверниє холодильники бувають у вигляді тумбочки заввишки менше 85 см, столу сервіровки заввишки близько 85 см і шириною близько 60 см, шаф різних розмірів і екзотичних форм. Наприклад, японці створили дитячі холодильники у вигляді собачки і ведмежати. Китайці пропонують автомобільні холодильники у вигляді футбольного м'яча. Є концептуальні розробки однодверных холодильників у вигляді дерева, які повинні створювати ілюзію контакту з природою на вашій кухні.

Однодверниє холодильники, як і моделі інших типів, мають різних виконань по комфортності і при однакових розмірах можуть споживати різну кількість електроенергії. Фактичний вжиток електроенергії залежить від класу економічності холодильника. Європейські стандарти передбачають 8 класів економічності, що позначаються латинськими буквами від A до F у міру збільшення нормативної витрати електроенергії. Посилювання вимог по економічності змусило виготівників відмовитися від виробництва холодильників класів E і F і освоювати найбільш економічні моделі класів A+ і A++. Клас D в 2007 р. є останнім по економічності. 

По комфортності холодильники не мають чіткого підрозділу на класи, хоча деякі фірми вносять до найменувань свої терміни, наприклад, "споживчий клас", "підвищеній комфортності", "клас люкс". Чим вище комфортність, тим дорожче холодильник. До найбільш комфортних холодильників відносяться престижні і ексклюзивні моделі. 

Постійне підвищення вимог покупців до комфортності і зручностей користування викликає безперервне вдосконалення холодильників і перехід елементів, що визначають комфортність, з вищого класу до нижчого класу. Наприклад, можливість зміни напряму відкриття дверям декілька років вважали ознакою приналежності до холодильників підвищеної комфортності, а в даний час цій вимозі задовольняють майже всі масові однодверные і двухдверные холодильники. Комфортність і зручності користування в значній мірі визначаються комплектуючим приладдям: зручними поличками, судинами різного призначення і тому подібне 

Найбільш прості холодильники без НТО забезпечують умови для зберігання лише свіжих продуктів при 3-10 °С. Холодильники без НТО не потрібно періодично відтавати уручну: стінки, що охолоджують, відтають автоматично при кожному робочому циклі компресора. У холодильних шафах з відділенням або ізольованою камерою "свіжості" за спільними дверима додатково повинні забезпечуватися умови для тривалого зберігання охолоджених продуктів при температурах близьких до 0 °С. Деякі моделі винних шаф передбачають можливість вибору температури зберігання від 3 °С до 22 °С. У холодильниках з Нто/нтк/мк час зберігання заморожених продуктів залежить від їх маркіровки. На жаль, деякі фірми не наносять маркіровку на холодильниках і не показують її в рекламній і супровідній документації. 

У НТО без маркіровки негативна температура не нормується і може бути вище -6 °С. Заморожені продукти можна зберігати протягом лише декількох днів. У НТО, маркірованих однією зірочкою (*), температура в режимі найбільшого холоду не повинна перевищувати -6 °С. Заморожені продукти можна зберігати до 2 тижнів. 

У НТО з двома зірочками (**) температура в режимі найбільшого холоду не повинна перевищувати -12 °С. При таких температурах заморожені продукти можна зберігати до 3 місяців. 

У ізольованих НТК з трьома зірочками (***) температура не повинна перевищувати -18 °С, щоб заморожені продукти можна було зберігати до року. У ізольованих МК з чотирма зірочками Х(***), повинні забезпечуватися умови для швидкого заморожування (температура не вища -24 °С) і довгострокового зберігання продуктів (температура не вища -18 °С). Заморожування при вищих температурах відбувається не досить швидкий і заморожені в таких умовах продукти не можна довго зберігати. Із-за повільного зростання кристалів льоду відбувається розрив тканин, знижується якість і погіршується привабливість гастронома свіжого продукту. 

Недобросовісні виготівники і продавці називають моделі з НТО, в яких можна лише зберігати заморожені продукти і не більше 3 місяців, холодильниками з МК, в яких можна заморожувати і зберігати заморожені продукти до року. 

При однаковій висоті холодильники у вигляді столу або шафи мають різні об'єми залежно від ширини, товщини стінок і конструктивних особливостей. Чим товще за стінку, тим менше об'єм і вжиток електроенергії. У супровідній і рекламній документації на холодильники різних марок з однаковими габаритними розмірами і товщиною стінок інколи вказують різні об'єми. Це відбувається унаслідок плутанини в поняттях корисного об'єму, який можна використовувати для зберігання продуктів, і спільного об'єму камери з просторами, не придатними для зберігання продуктів. Ця різниця мінімальна в холодильниках без НТО, а в моделях з НТО (**) вона досягає 30 л. Невеликі розбіжності можуть бути із-за конструктивних відмінностей і погрішностей вимірів. 

Всі однодверные холодильники можна розділити на 4 розмірних групи: міні-холодильники заввишки нижче за кухонний стіл (група найпростіших і дешевших моделей), холодильники-"столики" висотою близько 85 см (найпоширеніші), холодильні шафи середньої висоти (100-150 см) і високі (вище 1,5 м-кодів). Холодильники шириною 60 див. нормально встановлюються в кухнях майданом від 6 кв.м. Вузькі моделі шириною близько 45 см можна без проблем встановлювати в кухнях майданом близько 5 кв.м. 

У кожній розмірній групі присутні моделі різного призначення, що окремо стоять і вбудовувані: 
для зберігання лише свіжих продуктів повсякденного користування і вин (холодильники без НТО);
для зберігання свіжих продуктів повсякденного користування, швидкого охолоджування напоїв, приготування харчового льоду і не тривалого зберігання заморожених продуктів (холодильники з НТО без маркіровки і з маркіровкою однією зірочкою);
для зберігання продуктів повсякденного користування, приготування харчового льоду і середньострокового зберігання заморожених продуктів (холодильники з НТО, маркірованими двома зірочками);
для зберігання продуктів повсякденного користування, приготування харчового льоду і довгострокового зберігання заморожених продуктів (холодильники з ізольованими НТК, маркірованими трьома зірочками);
для зберігання продуктів повсякденного користування, приготування харчового льоду, швидкого заморожування і довгострокового зберігання заморожених продуктів до року (холодильники з ізольованими МК, маркірованими чотирма зірочками);
для зберігання свіжих і охолоджених до 0 °С продуктів (холодильники без Нто/нтк/мк, але з отделением/камерой "свіжості");
для не тривалого зберігання свіжих продуктів, тривалого зберігання охолоджених продуктів і довгострокового зберігання заморожених продуктів, а також приготування харчового льоду і швидкого охолоджування напоїв (холодильники з ізольованими НТК і отделениями/камерами "свіжістю");
для не тривалого зберігання свіжих продуктів, тривалого зберігання охолоджених продуктів, швидкого заморожування і довгострокового зберігання заморожених продуктів, а також приготування харчового льоду і швидкого охолоджування напоїв (холодильники з ізольованими МК і отделениями/камерами "свіжістю"). Ціна у багатьох випадках є вирішальним чинником при покупці БХП. Ціни залежать від марки і категорії магазина, об'єму холодильника і тривалості зберігання продуктів в різних достатках, зручностей користування і класу комфортності, вживаних комплектуючих виробів і приладдя, декоративно художнього виконання і економічності в експлуатації.
Марка впливає на ціну більшою мірою, чим дизайн, об'єм, економічність і зручності користування. Ціни однакових холодильників престижних і не престижних марок можуть відрізнятися більш, ніж в 2 рази. 

В кожного типоразмера холодильників свої кордони цінових діапазонів. Крупні фірми з метою завоювання покупців з різних соціальних верств населення пропонують велику кількість типоразмеров холодильників різної комфортності і в різних цінових діапазонах. Наприклад, фірма Liebherr пропонує однодверные і двухдверные холодильники від маляток до велетнів зростанням за 2 м. Моделі Liebherr однакової ємності з різним вжитком електроенергії і різної комфортності знаходяться в середньому і високому цінових діапазонах для свого типоразмера. 

У нижньому ціновому діапазоні представлені холодильники з марками СНД, Ardo, Beko, Dako, Daewoo, Indesit, Zanussi. В середньому ціновому діапазоні Ariston, Electrolux, Kaiser, Liebherr, Toshiba. У високому ціновому діапазоні AEG, Electrolux, Frigidaire, Kuppersbusch, Liebherr, Miele. Ціни однакових холодильників однієї марки і в одному магазині залежать від країни виготівника. Холодильники німецького і шведського виробництва дорожчі, ніж російського. Різниця в цінах холодильників російського і італійського виробництва не настільки істотна. Ціни на білоруські холодильники "атлант" у ряді випадків вище, ніж на італійські моделі. Білоруські холодильники спочатку спроектовані на вітчизняні умови експлуатації і менш чутливі до відхилень від номінала понад 10% і кидкам напруги в електричній мережі. 

Пропоновані холодильники окремих марок виготовляють в декількох країнах. Холодильники марки Electrolux виготовляють в Швеції, Угорщині, Словенії і Росії. Холодильники марок Ariston, Indesit і Zanussi виготовляють в Італії і Росії, Beko в Туреччині і Росії, Daewoo в Південній Кореї і Росії, Liebherr в Німеччині, Австрії і Болгарії, Bosch і Siemens в Німеччині, Іспанії і Туреччині. 

У різних магазинах ціна одного і того ж холодильника вагається в широких межах. Наприклад, різниця в цінах від 16 магазинів на однокамерний холодильник-"столик" марки "Бірюса" складає 6 тис. крб. (від 6 до 12 тис. руб.!), а в цінах від 20 магазинів на вбудовувану холодильну шафу середньої висоти марки Miele 18 тис. крб. (від 37 до 55 тис. руб.!). 

Дорогі і дешеві однотипні моделі БХП можуть мати однакові технічні характеристики і відрізнятися лише мазкими і дизайном, комплектуючими виробами і приладдям. 

Нижче приводяться ціни однодверных холодильників за станом на серпень 2007 г.: міні-холодильники 5-50 тис. крб., холодильники-"столики" 5-49 тис. крб., холодильники заввишки від 1 до 1,5 м-коду 6-66 тис. крб., холодильники заввишки понад 1,5 м-коду 10-148 тис. крб. Міні-холодильники без НТО марки Toshiba об'ємом 89 л коштують близько 7 тис. крб. з гарантією на 1 рік. Мінімальний об'єм і максимальні ціни у винних міні-холодильників. Ціни винних міні-холодильників до 50 тис. крб. (престижна марка Miele). Дешевші винні моделі "Позіс" і "Бірюса" в широкий продаж до серпня 2007 р. не поступали. 

Міні-холодильники з НТО без маркіровки марки Daewoo мають спільний корисний об'єм 80 л, у тому числі для заморожених продуктів 12 л. Їх ціна 5-6 тис. крб. Гарантія 1 рік. 

Міні-холодильники з НТО (*) "Смоленськ", 80/6 л, коштують ті ж 5-6 тис. крб., але гарантія на них 3 року. Холодільникі-"століки" без НТО мають корисний об'єм 110-150 л залежно від ширини і конструктивних особливостей. Ціни звичайних моделей від 5 тис. крб. ("Саратов") до 26 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей від 10 тис. крб. (Ardo) до 25 тис. крб. (Bosch, Liebherr). Ціни винних моделей від 23 тис. крб. (Bosch) до 49 тис. крб. (Kuppersbusch). 

Холодільникі-"століки" з НТО (**) і об'ємом 108-165/14-22 л стоять від 6 тис. крб. ("Бірюса", "Саратов", "Свіяга", "Смоленськ"). Холодільникі-"століки" з ізольованими Нтк/мк мають об'єм від 98/11 до 143/19 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 6 тис. крб. ("Бірюса", Indesit) до 24 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей від 9 тис. крб. (Ardo) до 31 тис. крб. (Kuppersbusch). 

Холодильники середньої висоти без НТО (холодильні шафи) мають об'єм від 151 до 295 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 6 тис. крб. ("Саратов") до 65 тис. крб. (Miele). Ціни вбудовуваних моделей від 12 тис. крб. (Ardo) до 31 тис. крб. (Miele). Ціни винних шаф від 14 тис. крб. (Bosch) до 64 тис. крб. (Miele). Холодильники середньої висоти без НТО, але з отделениями/камерами "свіжості" мають об'єм від 137 до 226 л, у тому числі для охолоджених продуктів 29-65 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 8,5 ("Атлант") до 50 тис. крб. (Miele), що вбудовуються від 29 тис. крб. (Liebherr) до 49 тис. крб. (Kuppersbusch). 

Холодильники середньої висоти з НТО (**) мають спільний об'єм від 207 до 280 л, у тому числі для заморожених продуктів від 17 до 30 л. Ціни від 7 тис. крб. ("Саратов", "СВІЯГА-ПОЗІС", "Смоленськ") до 8 тис. крб. ("Атлант", "Бірюса"). 

Холодильники середньої висоти з ізольованими Нтк/мк мають об'єм від 160 до 283 л, у тому числі для заморожених продуктів від 16 до 37 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 7 тис. крб. ("Атлант", "Бірюса") до 31 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей від 14 тис. крб. (Bosch) до 51 тис. крб. (Kuppersbusch). Холодильники середньої висоти з ізольованими Нтк/мк і отделениями/камерами "свіжістю" мають спільний об'єм від 184 до 280 л, у тому числі для заморожених продуктів 16-20 л, для охолоджених продуктів 40-64 л. Ціни моделей, що окремо стоять, 23-66 тис. крб. (Miele), що вбудовуються від 31 тис. крб. (Liebherr) до 64 тис. крб. (Miele). 

Високі холодильники без НТО мають об'єм від 310 до 450 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 10 тис. крб. ("Бірюса") до 53 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей 33-55 тис. крб. (Miele). Ціни винних шаф 78-148 тис. крб. (Miele). 

Високі холодильні шафи з отделениями/камерами "свіжості" мають об'єм від 233 до 409 л, у тому числі для охолоджених продуктів 82-132 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 29 тис. крб. (Liebherr) до 72 тис. крб. (Miele), вбудовуваних моделей 45-50 тис. крб. (Liebherr). 

Високі холодильники з ізольованими Нтк/мк мають об'єм близько 300 л, у тому числі для заморожених продуктів 29-37 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 9 тис. крб. ("Атлант") до 32 тис. крб. (Liebherr), що вбудовуються у розмірі 30 тис. крб. (Siemens 283/37). 

Високі холодильники з ізольованими Нтк/мк і отделениями/камерами "свіжістю" марки Liebherr (319/27/98) коштують 45-50 тис. крб. Переваги однодверных БХП перед двухдверными найбільш ваговито виявляються при невеликих об'ємах камер. При великих розмірах однодверные холодильники програють двухдверным аналогам по зручностях користування, але виграють по економічності. 

Для покупців з обмеженим родинним бюджетом і що не потребують тривалого зберігання великої кількості заморожених продуктів однодверные холодильники з Нтк/мк є найбільш переважними. Холодильники з камерами/отделениями "свіжості" володіють вищими споживчими властивостями, але і дорожчі. 

Вітчизняні холодильники дешевше за моделі з далекого зарубіжжя, мають триваліший термін гарантії і більш ніж імпортні пристосовані до українських умов експлуатації. Для них не настільки небезпечні відхилення від номінального значення і кидки напруги в електричній мережі. У 2007 р. можна вибрати відносно дешевий однодверный холодильник із споживчим властивостями значно дорожчого двух- або трьохдверного холодильника. 

У міру насичення ринку можна чекати зниження цін відносно дорогі однодверные холодильники з підвищеними споживчими показниками на сьогоднішній день.

Вибираємо холодильник