Електронне управління холодильниками

Під управлінням побутовими холодильними приладами (ПХП) мають на увазі перш за все вибір конкретного температурного режиму роботи. Зміна температурного режиму може здійснюватися за допомогою електромеханічних або електронних регулювальників температури (електромеханічний регулювальник має електричні контакти, а електронний не має). У обох випадках ви уручну встановлюєте режим роботи холодильника, повертаючи ручку регулювальника температури. Електронний регулювальник може бути встановлений в тому ж місці, де зазвичай встановлюють електромеханічний, і мати таку ж ручку для перемикання режимів охолоджування. 

Вибір режиму роботи ПХП за допомогою електромеханічного регулювальника температури називають електромеханічним управлінням, а за допомогою електронного регулювальника электронномеханическим управлінням. Обидва типи управління застосовуються на масових холодильниках і морозильниках низького цінового діапазону вітчизняного і зарубіжного виробництва. Електромеханічне управління застосовують як на простих малогабаритних холодильниках, так і на великих ПХП, электронномеханическое управління в основному на малогабаритних холодильниках. 

Якщо електроніка застосовується лише для регулювання температури, то ви не відмітите зовнішніх відзнак і не відчуєте різниці в управлінні холодильником. У обох випадках в холодильників будуть однакові ручки управління усередині холодильної камери або за її межами на козирку над дверима або на верхньому торці шафи. 

Відзнаки в управлінні за допомогою електромеханічних і електронних приладів полягають в принципах регулювання температури. Електромеханічні прилади регулюють температуру в камері по температурі найхолоднішої крапки на поверхні випарнику, а електронні за свідченнями датчика температури повітря в самій камері. 

Переваги електромеханічного управління в простоті і надійності. Електромеханічні прилади менш чутливі до відхилень від номінального значення і кидків напруги. 

Недолік електромеханічного управління в приблизному регулюванні температури. У холодильниках з електромеханічним управлінням практично неможливо підтримувати точну температуру із-за інерційності системи. При електромеханічному управлінні Ви встановлюєте умовний режим охолоджування від найменшого холоду до максимального. Кожному режиму відповідають приблизні температури зберігання продуктів. 

На другому етапі освоєння виробництвом електронних приладів в ПХП почали встановлювати електронний блок з пультом управління на верхньому торці шафи або на козирку над дверима. Електронний блок управління об'єднує електронний регулювальник температури і пульт управління. Пульт управління включає кольорові світлові індикатори режимів зберігання і заморожування продуктів, і клавіші перемикання, а також аварійну сигналізацію. Електронний блок встановлюють на холодильниках "атлант" мінського заводу, красноярських моделях "Бірюса" і багатьох європейських моделях. 

Управління за допомогою електронного пульта з клавішами і цифровими термометрами прийнято називати "Електронним управлінням". 

Прилади, винесені на зовнішній пульт управління, не лише підвищують зручності користуванням, але і створюють позитивне естетичне сприйняття. Електронний пульт управління перетворився на елемент декоративного оформлення ПХП.

Головна перевага електронного регулювальника температури перед електромеханічним регулювальником у вищій точності регулювання. Підвищена точність регулювання температури потрібна в ПХП підвищеної і високої комфортності. Чим менше відхилення температури і вологості повітря в камері ПХП від номінальних значень, тим краще зберігається якість продукту. 

Точна підтримка заданої температури особлива поважно для зберігання переохолоджених, але ще не заморожених продуктів. Вихідні якості свіжих продуктів краще всього зберігаються, якщо вони були швидко охолоджені і потім зберігалися в камере/отделении "свіжості" при температурі, близькій до точки замерзання води. Чим менше відхилення температури від 0 єС, тим довше зберігається свіжість продуктів. У камерах і відділеннях "свіжості" сучасних ПХП з електронним управлінням при температурі на межі замерзання води продукти зберігають свою свіжість мінімум в 3 рази довше, ніж при вищих температурах в холодильній камері. 

Точність підтримки температур важлива і при тривалому зберіганні великих кількостей заморожених продуктів. Навіть короткочасне підвищення температури замороженого продукту приводить до скорочення термінів зберігання. При великих об'ємах продуктів незначні відхилення температури зберігання можуть бути причиною значних збитків із-за їх псування. 

Регулювання за допомогою електронних приладів дозволяє підтримувати задану температуру в камері ПХП з точністю до десятих доль градуса незалежно від зміни температури і вологості навколишнього повітря. 

Наступним етапом розвитку електронного управління ПХП стало впровадження на пульті дисплея з цифровими покажчиками температури спочатку лише в морозильній камері, а потім і в холодильній камері. Цифрова індикація дозволяє перевірити фактичні умови зберігання продуктів. При натисненні на клавішу на дисплеї висвічуються цифри, вказуючі температуру в камері ПХП в ?С. 

Найчастіше електронний пульт управління розміщують на верхньому торці шафи і на козирку над дверима ПХП, рідше на лицьовій поверхні одній з дверей і на перемичці між дверима. Холодильники однієї марки можуть мати різні варіанти розташування електронних пультів управління. Наприклад, двокамерні холодильники Electrolux мають виконання з електронними пультами управління як над верхніми дверима, так і на перемичці між дверима. Розташування пульта управління на перемичці між дверима високого холодильника зручніше в користуванні, чим над верхніми дверима. 

Електронний пульт з дисплеєм над верхніми дверима і можливістю контролю кліматичних параметрів мають холодильники Electrolux, Liebherr і інших європейських фірм. 

Досконаліші системи електронного управління забезпечують можливість завдання значень температури і вологості і контроль відповідності кліматичних параметрів в камерах заданим Вами умовам. Ви можете встановити температуру і вологість повітря в камері на свій розсуд і бачити на екрані дисплея фактичні значення. 

Електронний пульт управління на лицьовій поверхні дверей найнаочніше підкреслює підвищену комфортність ПХП. Електронні пульти на лицьовій поверхні дверей мають орні і вертикальні холодильники AEG, Ariston, Bosch, Liebherr, Whirpool, корейські марки. У американських холодильниках Frigidaire електронний пульт управління встановлений на дверях морозильної камери (зліва) над дозуючим пристроєм подачі охолодженої води і льоду. У японських 5-дверних 4-камерних холодильниках Sharp електронний пульт управління з регулюванням температури і вологості розташований на дверях холодильної камери (справа вгорі). На дисплеї висвічуються піктограми закладених продуктів. 

Електронний пульт управління з кольоровими світловими індикаторами і цифровими покажчиками температури наочно інформує, дозволяє змінювати і контролювати режими, включати різні функції, не відкриваючи дверей холодильника. 

На найпрестижніших і дорожчих холодильниках окрім стаціонарних пультів управління можуть бути дистанційні пульти, що дозволяють управляти на відстані, наприклад, вбудованим телевізором. 

Найбільш досконалі і дорогі системи управління мають престижні і ексклюзивні моделі американських, європейських, корейських і японських холодильників. Окрім перерахованих вище функцій вони дозволяють контролювати завантаження різних видів продуктів, своєчасне їх вживання, автоматично запобігають про аварійні відмови системам охолоджування і здійснюють діагностику несправностей. Електроніка допомагає вибрати найбільш економічний режим роботи залежно від навколишніх умов і завантаження холодильника продуктами, а також окремо регулювати температури в камерах. На морозильниках з електронним управлінням і цифровим дисплеєм можна задавати різні режими заморожування і зберігання заморожених продуктів. 

Замість терміну "електронне управління" в каталогах і рекламних документах на імпортні ПХП застосовують різні іноземні терміни: "Цифрова система управління", "Система управління на непарній логіці", "Електрокул" (LG), "Шосте відчуття" (Whirlpool), "Фуззі контроль" ("Fuzzy Control" - англійський термін, вживаний в каталогах європейських фірм). 

Чим престижніше ПХП, тим більше в нім елементів, що підвищують зручності користування. 

Мережевий вимикач на пульті управління дозволяє відключити холодильник, не висмикуючи вилку з розетки. 

Аварійна сигналізація попередить про відключення електроенергії при перебоях в електропостачанні. 

"Режим швидкого заморожування" забезпечує збереження структури,, живильних і смакових властивостей гастрономів вихідного продукту. 

"Режим швидкого охолоджування" вентилятором допомагає швидко знизити температуру великої кількості свіжих продуктів відразу ж після їх закладки в холодильну камеру. Швидке охолоджування сприяє збільшенню тривалості збереження свіжості продуктів. 

Гучний звуковий сигнал і миготлива червона лампочка аварійної сигналізації запобігають Вам, якщо двері погано закриті або температура в камері піднялася вище за допустиму межу. 

"Режим економії" дозволяє встановлювати оптимальну температуру для зберігання продуктів при мінімальному вжитку електроенергії. Після закінчення економного режиму автоматично відновлюється нормальний режим роботи ПХП. 

"Режим відпуску" дозволяє залишати заморожені продукти в холодильнику при від'їзді у відпуск або у відрядження. Холодильник працює з мінімальним вжитком електроенергії. У порожній холодильній камері підтримується "режим чекання" (біля 15°С) для запобігання утворенню цвілі і неприємного запаху. 

Індикатор пам'яті на пульті проінформує Вас про підвищення температури заморожених продуктів під час Вашої відсутності. 

"Режим швидкого охолоджування" вин і напоїв в морозильной/низкотемпературной камері допомагає швидко охолодити вино або напої перед вживанням до оптимальної температури, що визначає смак і задоволення, що приноситься ними. Світловий і звуковий сигнали підкажуть Вам, коли вино можна подавати до столу. 

Дисплей з цифровим термометром і покажчиком вологості в багатотемпературній винній шафі наочно демонструє достаток напоїв в кожен конкретний момент часу. Електронне управління підтримує ідеальні умови довгострокового зберігання різних сортів вин і дозволяє швидко довести вино у вибраній Вами пляшці до оптимальної температури вжитку. 

Функція "самодіагностики" допомагає в аварійних ситуаціях встановити причину несправності і своєчасно прийняти необхідні заходи по її усуненню. 

Система "чиста вода" забезпечує подачу через закриті двері добре очищеною і охолодженою до 8-12 °С води, ідеальної для пиття і приготування їжі. Аварійна сигналізація попередить Вас в разі засмічення фільтру очищення води. Контрольна лампочка горітиме, поки Ви не відключите аварійну сигналізацію спеціальною кнопкою. 

Дозатор льодогенератора при кожному натисненні на клавішу видає через закриті двері морозильної камери рівно стакан кубиків льоду, або крижаного кришива. 

Вбудований телевізор в центрі дверей холодильної камери, що практично не вимагає додаткового місця для установки, допомагає вирішити проблему дефіциту вільного простору в малогабаритній кухні. 

Вбудований диктофон допомагає в спілкуванні між членами сім'ї з різними режимами роботи і навчання. 

Найвищий комфорт забезпечують моделі з вбудованим персональним комп'ютером. Вбудований персональний комп'ютер з виходом в Інтернет дозволяє не лише фіксувати дати і місця завантаження продуктів по камерах ПХП, контролювати витрачання їх відповідно до термінів зберігання, але і проводити закупівлі і отримувати рецепти приготування різних блюд по Інтернету. 

У 2007 році створений дослідний зразок холодильника, який може прочитувати мітки FRID. Коли в камері холодильника закінчуються запаси конкретного продукту, вбудований комп'ютер посилає SMS-сообщение господаря або в магазин інтернету. 

Зростання покупок холодильників з електронним управлінням відображає прагнення покупців до комфорту в побуті і стимулюють впровадження електроніки в ПХП. Витіснення ПХП з електромеханічним управлінням моделями з електронним управлінням стало тенденцією нашого часу. Практично всі крупні підприємства мають в своєму асортименті холодильники з електронним управлінням. 

Вибираючи холодильник, оціните переваги і недоліки його системи управління і на скільки виправдано дорожчання за зручності користування. При виборі системи управління ПХП необхідно враховувати, що за додаткові зручності користування доведеться платити двічі: при покупці і в період експлуатації. Ремонт електронного управління складніший і дорожчий, ніж електромеханічного управління.