Газові плити

Спільні характеристики газових плит
Газові плити бувають з газовою і електричною духовкою. Газові плити дешевше електричних. Приготування їжі на них теж дешевше. Але вони більш пожароопасные, більш трудомісткі в обслуговуванні і забруднюють повітря в приміщенні продуктами горіння. Для боротьби з останнім недоліком вельми ефективно використовують надплитные фільтри. Для газової плити не вимагається спеціального посуду, можна готувати навіть в каструлі з деформованим дном. Каструля з концентричними канавками прогрівається швидше за таку ж каструлю з гладким дном із-за збільшеного майдану нагріву.

Розміри і конфігурація конфорок
Розміри конфорок повинні відповідати розмірам посуду. Переважно, щоб язички полум'я гріли лише дно посуду, але не стінки. За такої умови економиться енергія, їжа швидше готується і посуд довше зберігається.

Окрім звичних круглих конфорок застосовують нетрадиційні форми. Пальники трикутної форми не вимагають грат. Каструлю можна ставити безпосередньо на плоску рівну кришку конфорки. Трикутний ланцюжок язичків полум'я більш рівномірно прогріває дно каструлі від країв до центру. Плити з такими пальниками легко чистити. Овальні конфорки зручніше для овального посуду.

Спеціальні конфорки для приготування блюд на повільному вогні забезпечують гасіння м'яса і овочів, приготування ніжних соусів. Полум'я повністю приховано під кришкою конфорки і тепло рівномірно розподіляється по поверхні дна каструлі. Їжу можна розігріти без риски підгорання. Такі пальники виключають википання їжі і необхідність трудомісткого прибирання.

Конфорки для надшвидкого приготування їжі мають багаторівневу конструкцію, що створює 2 і більш концентричних кілець полум'я. Існують конфорки підвищеної потужності з трьома і чотирма кільцями. Це якнайкращі конструкції по потужності, швидкості поширення тепла і приготування їжі. Тепло, направлене в центр і по краях дна посуду, забезпечує швидке її прогрівання. Вода закипає швидко, а їжа не підгорає. Багатоконтурні пальники можна використовувати для приготування різних блюд, гасіння м'яса, варива на пару, смажіння, копчення і тому подібне Двоконтурну конфорку з незалежним регулюванням полум'я в кожному контурі можна використовувати як для приготування кавою на слабкому вогні, так і їжі у великій каструлі. 2 конфорки овальної форми можна використовувати окремо або разом для приготування великої риби цілком.

Істотно покращують зручності користування захисні пристрої, що виключають попадання жиру і інших продуктів до важливих вузлів варильної панелі, а також легкосъемность пальників для їх очищення.

Які конфорки і пальники кращі?
Виступаючі конфорки можуть привести до перекидання каструлі і забруднення плити, утрудняють прибирання і погано виглядають.

Рівні, не виступаючі над варильною поверхнею конфорки, не приводять до перекидання каструлі, полегшують прибирання і краще виглядають. Міцні хвилясті грати над пальником забезпечують стійкість каструлі.

Чавунні грати-кришки газових пальників практичний сталевих. Вони не змінюють свій вигляд при нагріванні і довговічніші. Знімні грати дозволяють витерти забруднення під нею, не знімаючи посуду з інших конфорок і не вимикаючи плити. Невеликі грати легко мити.

Конфорки з щільно прилеглим до сідла в панелі суцільною підставою полегшують прибирання плити. Грязь не може проникнути в зазори між конфоркою і панеллю.