Духовка

Духовки в керамічних і електричних плитах розрізняються лише по функціональності. У простій духовці є лише верхній і нижній нагрівальний елемент і регулювання температури, плюс обов'язково підсвічування. Складніша модель оснащується електрогрилем. У "наворочених" духовках гриль може бути великому і малому майдану нагріву, і мати триступінчате регулювання потужності.

Якщо ви любите не лише пекти піроги, а хочете готувати найрізноманітніші блюда, вам обов'язково потрібна мультифункциональная духовка. У ній обов'язково є конвекція, тобто обдувши гарячим повітрям для рівномірного нагріву на всіх напрямках і на всіх рівнях при одночасній випічці на двох деках.

Газові плити можуть оснащуватися як газовими, так і електричними духовками. У газових духовках гриль також газовий, а ось про конвекцію можна і не мріяти. Потік повітря від вентилятора може задути полум'я.

Особливо хочеться сказати об эргономичности духовки. У плитах премиум- і комфорт-класса фірм BOSCH і SIEMENS духовка виконана у вигляді висувного візка з деками, що зрушуються убік, що дуже зручно. Так само виконаний і ящик для посуду. Але в більшості плит, пропонованих в даний час в магазинах, двері духовки відкидні: щоб перевірити, чи готове блюдо, необхідно висунути деко, і постійно є можливість обпектися.

На що звернути увагу

Приладдя
Звернете увагу на те, яке приладдя входить в комплект постачання і в якій кількості. Деко може бути глибоким або звичайним, загальна кількість дек може бути до 3 штук. Якщо ви хочете готувати шашлик, то вам знадобиться спеціальний рожен, при цьому не кожна духовка під нього пристосована (ця проблема вдало вирішена відомим німецьким виробником KAISER, і зовсім не вирішена не менш відомими фірмами BOSCH і SIEMENS).

Таймер
Це дуже зручна функція. З її допомогою можна програмувати роботу духовки і однієї конфорки. Електронний таймер забезпечує автоматичне включення і виключення конфорки (або духовки) в певний час, що дозволить вам, наприклад, отримати вранці гарячу каву або сніданок, і не доведеться вставати раніше, щоб все це розігріти (головне - не проспати). Можна просто запрограмувати час готування. Проте і тут є свій недолік, а саме: таймер не кварцевий, тобто як еталон для відліку він використовує частоту струму в мережі, а не від окремого кварцевого генератора. Оскільки частота струму в нашій мережі зазвичай не 50 Гц, як це повинно бути, а вище або нижче за номінал, то і годинник в таймері квапитиметься або відставатиме. При цьому декілька тижнів вони можуть квапитися, а потім декілька тижнів відставати. Майте на увазі цей недолік, бо помилка ходу годинника може досягати 3-5 хвилин в день! Чи потрібно платити за такий таймер додаткові гроші? Чи і так він необхідний взагалі?

Таймер може бути не електронний, а механічний. Але він в змозі лише подати сигнал про закінчення виставленого часу.

Види і розміри конфорок
Окрім звичайних конфорок, існують конфорки "швидкого нагріву". Їх потужність в 1,5-2 рази вище звичайних. Подібні конфорки існують і в газових, і в електричних плитах. 

Конфорки бувають 3-х різних діаметрів, при цьому найбільший стандарт застосовується, на жаль, украй рідко. Конфорка великого діаметру особливо згодитися для приготування варення, компотів, зимових салатів і так далі, коли потрібно переробити багато продуктів і використовується об'ємний посуд. Витрата газу або електроенергії оптимізована для конфорок середнього розміру.

Матеріал варильної поверхні
Необхідно сказати пару слів про достоїнства і недоліки різних матеріалів поверхонь конфорок. 

Емальована сталь - володіє високими гігієнічними якостями, може мати різні кольори і коштує не дорого. 

Неіржавіюча сталь - дорожче, але відмивати її легше. 

Алюмінієвий сплав - спеціально оброблений, володіє найбільш високими якостями. Він не блякне, не дряпається і догляд за ним мінімальний. 

Склокераміка - має прекрасний вигляд, легко миється, але боїться дії солодких продуктів.

Фіксація кришки панелі конфорок
Не лише зручно, але і практично, якщо панель конфорки має металеву або скляну кришку. Така кришка у відкритому положенні захищає стіну від забруднення, а в закритому полегшує прибирання на кухні, оберігаючи панель від попадання на неї води і чистячих засобів. 

Кришки конфорок бувають металевими або скляними 
Скляну кришку легко мити, чим сталеву. Механізм, що забезпечує плавне опускання кришки, і амортизатори на корпусі сприяють продовженню її довговічності. Легкознімна кришка панелі істотно полегшує прибирання. Знявши кришку, ви дістаєте доступ до самих важкодоступних місць.

Якщо ви купуєте газову або звичайну електричну плиту, звернете увагу на фіксацію кришки панелі конфорок. Це досягається шляхом спеціального балансування шарнірів.

Як бачите, газові і електричні плити приголомшують різноманітністю функціональних можливостей. Головне - серед безлічі моделей підібрати одну, здатну задовольнити всі ваші запити. Хороша сучасна плита розрахована на 20 - 30 років бездоганної служби, так що, якщо ви зробите правильний вибір, вам ще довго не доведеться замислюватися про це знов.

Газові плити

Електричні плити

Холодильник