Мистецтво мінятися

 Як відомо, основою модельного ряду будь-якої компанії, що займається випуском стільникових телефонів, є не топовые пристрої з повним функціоналом і дизайном із стразами. А перш за все прості апарати. Для того, щоб дзвонити без зайвого клопоту і складнощів. Сьогодні ми маємо справу саме з таким апаратом, додатково - молодіжній спрямованості. Це Nokia 2600 Classic, що вийшла на наш ринок весною цього року. Не плутати із старшою моделлю Nokia 2600, актуальною 4 року назад.

Основні характеристики Nokia 2600 Classic: форм-фактор "моноблок", наявність змінних лицьової і задньої панелей, TFT-экран з дозволом 128х160, камера на 0,3 Мпікс, Bluetooth, FM-радио, підтримка Java. Є два варіанти постачання: зі світлою клавіатурою або з темною. У першому випадку змінні панелі мають бежевий і блакитний колір. У іншому випадку - темно-синій і золотистий. Ми мали справу з апаратом з темною клавіатурою. Стоїть 2600 Classic зараз 2800 рублів в середньому по Москві. 

Дизайн і конструкція
Як уже згадувалося, одній з головних особливостей 2600 Classic є змінні панелі корпуси, що дозволяють міняти дизайн апарату "на ходу". За умовчанням на нього встановлена панель темно-синього кольору. Змінною є панель з поєднанням золотистого і, знову-таки, темно-синього кольорів.

Міняються панелі елементарно: жодних додаткових засобів, на зразок викрутки або там молотка, тут не потрібні. Навіть вимикати телефон не обов'язково. Звичайно, на ходу однією рукою не зміниш, але і "зависати" на цій процедурі по 10 хвилин не доведеться. Клавіатура, яка тут не міняється, забарвлена в темно-синій колір з сірим центром, золотим, що обрамував. Все це відмінно поєднується з динамічною, але при цьому плавною формою пристрої. Доповнюють дизайн углубления-"волны", пущені по ребрах пристрої і в подібному ж стилі виконані прорізи основного динаміка на задній панелі. Декілька вибиваються із спільної канви не прикриті жодною кришкою і від того що видаються тут "не до місця" роз'єми на правому ребрі. Матеріали використовуються двох типів: глянсовий (клавіатура, екран) і матовий (все останнє) пластик.

Передня панель збудована стандартним для моноблока способом. Екран займає місце вгорі, ще вище знаходиться проріз розмовного динаміка, під екраном знаходиться клавіатура. Функціональна її частина складається з об'єднаних в єдині блоки софт-клавиш з кнопками приема/отбоя викликів, а також центральна 5-типозиционная навігаційна клавіша з обрамленням в стилі "металік". Цифрова клавіатура стандартна. У її центрі є два виступи, що допомагають орієнтуватися на дотик. Ліве ребро вільне від функціональних елементів.

У верхній частині правого ребра знаходяться об'єднані в спільний блок всі роз'єми: 2,5-мм для гарнітури, роз'їм для зарядного пристрою, а також сервісний роз'єм. На нижньому торці знаходиться кнопка, за допомогою якої знімається задня панель, а також отвір мікрофону.
На верхньому торці видно проушина для кріплення ремінця. На задній панелі знаходяться об'єднані під одним склом об'єктив камери і люстерко, фірмове гравіювання, а також отвори основного динаміка. Знімається панель цілком, відкриваючи оку акумуляторний відсік з розташованим збоку від нього пазом для SIM-карты. Міняти "симку" на 2600 Classic просто - жодних особливих хитрувань в цьому плані вигадано не було. Єдина незвичайна деталь - вставляти картку необхідно боком, чому спочатку може бути скрута з її витягуванням. Але тут треба просто пристосуватися.

Управління на 2600 Classic не викликає особливих питань. Організовано найзвичнішим способом за схемою "цифрова клавіатура + софт-клавиши + навігаційна клавіша + клавіші приема/отбоя викликів". Ніяких більше органів управління на корпусі не немає. Функції чотирьохпозиційного обідка довкола центральної клавіші ОК: права частина - календар, ліва - меню написання СМС-сообщения, верхня - будильник, нижняя - список контактів. Центральна в більшості випадків виконує функції третьої софт-клавиши. На цифровій клавіатурі додатковими функціями наділений лише нижній ряд: включення FM-радио, браузера і тихого режиму. Блокування немає. По зручності користування клавіатурою серйозних претензій немає. Центральний блок на цифровій клавіатурі виділений за кольором і матеріалу (матовий пластик на відміну від навколишнього глянцю) і оточений обідком, що красиво світиться в темноті (в цілому підсвічування залишає приємне враження). Навігаційна кнопка виділяється по висоті. Єдині претензії: бічні ряди кнопок, які викличуть скруту у людей з крупними пальцями, що погано розрізняються на дотик.

2600 Classic відрізняється компактними розмірами (109х47x12 мм) і зовсім невеликою вагою (72 г). У цьому плані, звичайно, з бюджетними телефонами важко посперечатися. 

Якість збірки не найкраща. Через те, що тут застосовані змінні панелі, постійно відчувається люфт між ними і сильні скрипи при натисканні. Якість же застосованих матеріалів - цілком прийнятне, не дивлячись на їх дешевизну. Фарба не облуплюється, подряпини не збираються.

Функціональність
У комплект не входить кабель для з'єднання з ПК, тому оцінити, як воно (з'єднання) працює, неможливо.

Екран на 2600 Classic встановлений по мірках категорії телефону непоганої. 65000 кольорів, дозвіл 128х160, пристойна яскравість і хороші кути огляду. Чіткість картинки не так хороша, та і в цілому варто відзначити зернистість зображення, характерну для бюджетних моделей.

Мультимедіа
З мультимедійних можливостей надано лише FM-радио (автопошук, пам'ять на 20 станцій, можливість роботи у фоновому режимі) і диктофон (можливість роботи у фоновому режимі, максимальна тривалість запису - 1 мин.).

Камера
На 2600 Classic встановлена проста VGA-камера без всяких вишукувань. Знімає фото з дозволом до 640х480, відео - лише 128х96. Інтерфейс простий і не дуже зручний, - всі налаштування здійснюються через єдине меню, окреме від видошукача. Налаштування: нічний режим, таймер, режим серійної зйомки, три рівні якості. Якість знімків навіть на найвищих для цієї камери налаштуваннях залишає бажати кращого.

Ігри
У пам'ять телефону встановлено три гру: Galaxy Balls (чергова варіація на тему тетриса), Snake Ex2 (власне, "змійка") і Sudoku (логічна гра).

Додаткове програмне забезпечення
• Галерея (простий диспетчер файлів на зразок "провідника")
• Календар
• Будильник
• Поділа (будильник по якій-небудь темі)
• Замітки
• Таймер
• Секундомір
• Калькулятор
• Каталог (програма для покупки контента через інтернет)
• Конвертер величин
• Мнж. Витрат (програма обліку особистих фінансів)

Є 6 профілів користувача, що піддаються зміні і налаштуванню (звичайний, без звуку нарада, на вулиці і 2 порожніх режиму, підлягаючих повному налаштуванню).

Безпровідні з'єднання
2600 Classic працює в дводіапазонному GSM (900/1800 Мгц) + GPRS. Гучність сигналу дуже велика, повинно вистачити в будь-яких умовах. Якість прийому - на сучасному рівні. Жодних нарікань по цьому пункту немає. Гучність дзвінка дуже велика при установці поліфонічних мелодій. MP3-звонок декілька тихіше. Вібродзвінок, відверто кажучи, слабкий.

Bluetooth v2.0 з підтримкою профілю A2DP працює цілком справно. Жодних претензій.

WAP-менеджер теж не викликає питань. Логічна і звична програма. Версія - WAP 2.0.

Інтерфейс
У головному меню все розташовано стандартно: статусний рядок з інформацією по рівню заряду, зв'язку, включеним безпровідним з'єднанням і часу і включеному будильнику. Нижнім рядком йдуть три софт-клавиши: неприйняті виклики, меню і календар.

Основне меню може мати два види: список і матриця з 9 символів (3х3). Меню не анімоване. Вибрана ікона просто виділяється темнішим фоном. Промальовування ікон і шрифти не дуже хороші. Найменше радують постійні скорочення в русифікованому меню. Пункти в меню можна розставляти і упорядковувати, як душі завгодно. У режимі вкладених тек всі менюшки набувають вигляду вертикальних списків з великими шрифтами і супроводжуючими їх іконами.

У телефонній книзі доступні 1000 вічок. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля імені, прізвища, до 5 номерів телефонів, адреса e-mail, особистий сайт, назва організації, посада, офіційне ім'я, псевдонім, адреса, дата дня народження, індивідуальне зображення, замітка. Є декілька груп користувачів, назви для яких придумує сам користувач - до них можна "приробити" свою картинку, а також мелодію дзвінка. 

Є підтримка SMS і MMS, для текстового набору є функція Т9. Апарат підтримує flash-сообщения. Є вбудований клієнт POP3/SMTP-почтовый.

Комплектація
• Зарядний пристрій
• Стереогарнітура
• Змінний корпус
• Документація

Батарея
На 2600 Classic встановлена литий-ионная батарея ємкістю 870 мАч. Її ємкості, по завіреннях творців телефону, повинно вистачити на 6 годин безперервної розмови і 580 годин роботи режимі чекання. Насправді - звичайно, поменше. При середньому режимі завантаження - не більше 3-4 днів роботи.

Виводи
В Nokia вийшов відмінний телефон по поєднанню "цена/качество", додатково до цього що виділяється яскравим молодіжним дизайном і сучасним функціоналом. Звичайно, мультимедійні можливості 2600 Classic обмежені (лише FM-тюнер і диктофон), але по основній спеціалізації - безпровідним з'єднанням він цілком конкурентоздатний (Bluetooth, WAP-интернет, відмінна якість зв'язку). З недоліків можна відзначити слабку продуктивність, розхитаний із-за своїх конструктивних особливостей корпус і зернисте зображення на екрані (при непоганому, в цілому, якості останнього).

Резюме
Телефон від Nokia з чудовим поєднанням цена/качество і змінними корпусами на додаток. Функціонал - на непоганому для бюджетної моделі рівні. Недоліки: швидкість роботи, збірка, зернисте зображення.