Управління електричними плитами. Функції і режими роботи

Елементи автоматики присутні на всіх плитах і вбудовуваних модулях. На простих моделях це регулювальник температури, який контролює температурний режим, і реле часу, по якому задають тривалість готування їжі. Електронне управління на дорогих електричних плитах забезпечує не лише оптимальні умови для приготування різних блюд і мінімальний час приготування, але і підвищені зручності користуванням. Нижче розглядаються поширені функції електричних плит і переваги, які вони створюють для покупця.

Індикатори на пульті управління сигналізують про включення плити і режими її роботи. Сенсорні датчики на склокерамічній поверхні дозволяють включати конфорки легким дотиком пальця. Реле часу у вигляді простого годинникового механізму або електронного цифрового дисплея фіксує час почала і завершення приготування їжі.

Автоматика може визначати розмір посуду і її заповнення. За наявності функції "Розпізнавання наявності металевого посуду" конфорка почне грітися лише в тому випадку, якщо в центрі зони нагріву знаходиться каструля або сковорідка. Якщо майдан дна каструлі великий, автоматично включаються додаткові секції нагрівальних елементів. Якщо посуду немає, автоматика вимкне конфорку. Якщо каструля швидко нагрівається, означає вона порожня, і електроніка відключить конфорку. Якщо ж температура каструлі протягом заданого часу не перевищуватиме встановленого значення, нагрів продовжуватиметься. При напівавтоматичному управлінні майдан нагріву збільшують простим поворотом ручки регулювальника температури або натисненням кнопки на ній, або дотиком до відповідного чутливого датчика.

Режим швидкого приготування їжі (Fast Cooking) дозволяє швидко приготувати блюда із заморожених продуктів. Заморожений напівфабрикат або готове блюдо потрібно поставити в духовку і встановити час приготування. Через декілька хвилин блюдо можна буде подавати до столу. При цьому економиться від 20 до 50% часу.

Автоматика може контролювати закипання води. Буква "А" на контрольній панелі вказує на закипання їжі. До початку кипіння потужність нагрівачів максимальна, а з моменту початку кипіння знижується до робочого значення, необхідного для підтримки заданої температури. Якщо ви задали режим "3" для варива супу на плиті з 9 режимами, то при включенні конфорки автомат включить спочатку режим "9", а після закипання переведе на "3".

За температурою усередині каструлі стежать інфрачервоні датчики, розташовані по кутах варильної поверхні. Точність спрацьовування датчиків на стільки висока, що навіть молоко не "втече" з каструлі, а картопля і курка ніколи не розваряться. Міру готовності м'ясних блюд визначають за допомогою температурного щупа, який вставляють всередину продукту. Як тільки температура продукту досягне встановленої для заданого режиму межі, автоматика відключить електроживлення. "Термозонд" допомагає найточніше задати температуру приготування блюда, значення якої висвічується на пульті управління. Про готовність блюда сигналізує звуковий сигнал. Автоматика може підтримувати блюдо гарячим, якщо їда відкладається на деякий час. В цілях економії електроенергії автоматика може відключити електроживлення теплоємної конфорки до того, як їжа повністю готова. Допріготовленіє здійснюється за рахунок залишкового тепла конфорки.

Електронна пам'ять забезпечує запам'ятовування режимів нагріву для приготування тих блюд, які ви найчастіше готуєте. При виборі відповідної програми автоматично встановлюються всі параметри. На дисплеї висвічуються меню, програма, поточний час, дата. Система Smart Cooking на плитах фірми Ariston забезпечує приготування блюд по 15 рецептам. Досить поставити блюдо в духовку, вибрати відповідну програму, натискувати на клавішу і через декілька хвилин отримати готову їжу. Фірма Ariston розробляє моделі, які автоматично готуватимуть блюда по 80 рецептам з інтернет-сайту. Ці рецепти можна буде закласти в пам'ять комп'ютера духовки і використовувати у міру потреби.

Деякі плити комплектують спеціальними сковорідками з датчиками смажіння, які автоматично регулюють температуру. Датчик дозволяє вибрати режим смажіння залежно від типа продукту. Досягши заданої температури на сковорідці датчик подає звуковий і світловий сигнали. Смажіння відбувається без розбризкування масла. Займання жирів виключається.

Автоматика запобігає про небезпеку опіків і допомагає економити електроенергію. Буква "H" показує наявність тепла, достатнього для доприготовления або розігрівання їжі. Буква "h" показує, що температура конфорки впала до 60 °С і тепла не вистачає для розігрівання їжі, але ще можна обпектися.

Комбіновані газоелектричні плити
Комбіновані газоелектричні плити поєднують в собі переваги газових і електричних плит: швидкий нагрів газової конфорки і безліч режимів нагрівання електричної духовки. Вони мають на панелі конфорки 3 або 2 газові і 1 або 2 електричних конфорки.

Безпека
Безпека кухонних плит забезпечується конструкцією, стандартами і дотриманням правил установки і експлуатації. Електрична безпека залежить перш за все від відповідності споживаній потужності плити і можливостей електричної мережі. У мережі обов'язково має бути "нульовий" дріт, а вилка в плити має бути триполюсна із заземляючим контактом. Автоматика захищає електромережу від перевантажень. Захисне відключення допомагає уберегти людину від ураження електричним струмом. При виникненні несправності спочатку включається звукова і світлова (мигання червоної лампочки) аварійна сигналізація, а потім електроніка знеструмлює плиту.

Для запобігання рисці спалаху меблів і пошкодження складових частин плити передбачають обмежувачі температури на поверхні плити. Датчики відключають електроживлення при нагріві духовки вище встановленої межі. Згідно європейським вимогам по пожежній безпеці температура зовнішніх стінок плити не повинна перевищувати 90 °С.

Для запобігання про небезпеку опіків служать індикатори на варильній поверхні.

Безпеку газових плит забезпечує система "Газ контроль", яка автоматично відключає подачу газу до конфорок і пальників духовки, якщо полум'я згасне і температура впаде нижче за контрольне значення. Ця система споживає дуже мало електроенергії, але вельми чутлива до коливань напруги в мережі.

Для забезпечення механічної безпеки округляють кути плити. Навішування на дверцях застосовують такій конструкції, яка виключає травму дитяти, якщо він з цікавості суне свій пальчик. На деяких моделях ручки управління стримуються магнітним тяжінням на металевій поверхні. Їх можна легко зняти і прибрати. Знімні ручки управління не лише виключають небезпечні витівки дітей з ними, але і запобігають нещасним випадкам.

Гарантія і термін служби
Надійність і довговічність, ціна і економічність в експлуатації дуже важливі показники конкурентоспроможності, які часто визначають вибір покупця. Чим більше термін офіційної гарантії виготівника або продавця, тим на більший час ви будете застраховані від зайвих витрат при виявленні прихованих дефектів кухонної плити. Термін гарантії на газові і електричні плити від 1 року до 2 років. Визначення "Терміну гарантії" і "Терміну служби" дивися в термінах, вживаних в побутовій холодильній техніці. Фактичний термін служби вітчизняних газових плит перевищує 15 років. На довговічність впливають умови експлуатації. Чітке дотримання правил експлуатації сприяє продовженню терміну служби кухонних виробів.

Зручності користуванням і краса
На зручності користуванням впливають конструктивні параметри і простота управління. Автоматизація режимів нагріву і очищення духовки, вживання склокераміки, а також досконалість механізмів відкриття дверець, легкосъемность складових частин значно знижують трудомісткість обслуговування. Додаткове приладдя: дека, грати, скребок і рідкий очисник для склокераміки допомагають в обслуговуванні. Широкий діапазон регулювання висоти опор забезпечує вирівнювання варильної поверхні з робочими поверхнями прилеглого кухонного устаткування при будь-яких нерівностях підлоги. Досконалий дизайн і краса впливають не лише на естетичне сприйняття, але і на настрій і самопочуття людини, а значить і на Ваше здоров'я.

Ціна
Ціна не завжди відображає якість виробу. Вона залежить від попиту, а попит від марки, техніко-економічних показників і комфортності. Ціна виробів однієї марки визначається їх характеристиками, новизною і дизайном. Ціна на "новинки", як правило, вище, ніж на добре відомі і відпрацьовані моделі.

Чим престижніше за марк, вище функціональні можливості і зручності користуванням, привабливіше зовнішній вигляд, тим вище ціна. Висока ціна або прийнятна для вас? Чи дозволяють Ваші фінансові можливості сплатити покупку готівкою відразу? Чи можна купити на виплат і які умови платежів за кредит? Яку долю від первинної ціни складатимуть подальші витрати на оплату електроенергії? Це ті питання, які задають при покупці дорогих виробів і обмежених фінансових можливостях.