Як вибрати радіотелефон?

Поза сумнівом, головна перевага радіотелефону - відсутність "прив'язки" до місцевості за допомогою дротів. Але ж радіотрубка володіє і рядом інших переваг на тлі звичайного телефонного апарату. Діапазон цін на радіотелефони не дуже широкий, проте вибір моделей досить багатий. На що слід звертати увагу, при покупці пристрою, що забезпечує зв'язок із зовнішнім світом.

Зовнішній вигляд
Перше, на чому загострюється увага покупця - дизайн і розмір трубки. Якщо це модель "домашнього" телефону, то база досить компактна, легко поміщаються на невеликій полиці, підставці або кріпиться на стіні. Трубки значно більші за свої "мобільні" аналоги, але це зовсім не мінус радіотелефону. Радіотелефони не носять в чохлах, кобурі або на шнурку, тому вони мають властивість часто втрачатися навіть в квартирі, що вже говорити про офіс!

Крім того, ефект "вільні руки" (а одна з основних переваг радіотрубки, можливість довго розмовляти в будь-якій точці приміщення, і навіть паралельно виконувати яку-небудь роботу) досягається в тому випадку, якщо телефон легко стримується без рук (притискається до плеча). Звідси витікає, що головне - приділити гідну увагу вазі і формі трубки, яка має бути ергономічною, відносно легкої (середня вага - 120-150 грамів), поміщатися в руці так, щоб при цьому було зручно набирати номер.

Що стосується колірної гамми - те тут, в основному, класика - чорний, сірий і металік. Значно рідше, але все таки зустрічаються моделі жовтих, блакитних і червоних кольорів.

Частота і дальність зв'язку
Це одна з важливих технічних характеристик безпровідних телефонів. Типове значення дальності зв'язку - 300 метрів на відкритому повітрі, 50 в приміщенні. Чим більше частота, на якій працює телефон, - тим краще. Вище якість сигналу, менше перешкод і шипіння в трубці. Спеціальні діапазони частот радіотелефонів: 31-40 Мгц (інколи позначається як 30-39 Мгц), 814-960 Мгц і 1880-1900 Мгц. Запам'ятовувати їх не обов'язково. Досить упевнитися у продавця, що модель має сертифікати для використання в Росії. Для інформації: найоптимальніший вибір - радіотелефон 900 Мгц - забезпечить нормальну роботу трубки в радіусі до 1,5 км. від бази. Якщо ж ви збираєтеся користуватися радіотелефоном лише в будинку або поблизу від нього, не віддаляючись від бази далі, ніж на 300 - 400 метрів, вам цілком підійде модель 31 - 40 Мгц. До речі, переслідуючи мету якнайдалі "відірватися" від бази, дуже не захоплюйтеся. Тут може виникнути інша проблема - як захистити телефон від "підсадки" (радіоперехоплення коди, за допомогою якої трубка зв'язується з базою), в результаті якої стороння людина зможе дзвонити по вашому телефону через власну трубку.

Найбільш надійний захист гарантують цифрові радіотелефони стандарту DECT з частотою 1880 - 1900 Мгц. Вони забезпечують той же радіус дії, що і моделі 30 - 39 Мгц (до 400 метрів).

Зрозуміло, на дальність дії радіотелефону робить великий вплив кількість перешкод (панельних будинків, інших будов, інших засобів радіозв'язку і тому подібне). На відкритій місцевості радіус дії може бути набагато більше, ніж на забудованій.

DECT і GAP
Скорочення DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunication) означає "цифровий розширений термінал безпровідної передачі даних." На сьогоднішній день телефони стандарту DECT можна сміливо вважати кращим вибором. Основні переваги: прекрасна якість звуку, цифрова передача інформації, захист від несанкціонованого прослухування, можливість використання декількох переносних телефонів на одному базовому блоці, виконання функцій МІНІ-АТС (прийом зовнішнього виклику під час внутрішнього зв'язку, передача виклику на інший переносний телефон, підключення переносного телефону до декількох базових блоків).

Якщо телефон помічений буквами DECT/GAP, то вам взагалі повезло. До бази такого телефону можна підключити будь-яку трубку аналогічного стандарту, навіть якщо вона зроблена іншим виробником (і не одну!). Більш того, одна трубка може бути зареєстрована на декількох базах: ви зможете з однієї трубки отримати дзвінки з різних номерів, трубка може автоматично вибирати найближчу базу - встановивши декілька баз можна істотно розширити зону дії трубки. Наприклад, ви можете прийти на роботу і зареєструвати свою домашню трубку на офісній базі - немає проблем! Якщо дві трубки приписано до однієї бази, то можна дзвонити з однією на іншу без підключення до телефонної мережі (правда, поза зоною прийому бази скористатися цією функцією не вийде).

Кількість трубок
Стандартним радіотелефоном є "комплект" з двох основних предметів: переносної безпровідної трубки і базового блоку, що під'єднується до телефонної лінії. Інколи в цей комплект входить додаткова трубка, яка володіє тими ж функціями, що і основна. Деякі сучасні бази спочатку здатні підтримувати зв'язок з 5 - 7 трубками і більш того.

Проте перш, ніж купувати подібну "мульти-систему" в повному комплекті, ретельно зважте: чи потрібні вам трубки в такій кількості. Врахуйте, що дзвонити з них потрібно по черзі, а не одночасно, адже телефонна лінія-номер, до якої приєднана база, лише одна. Оптимальне число трубок - две-три, як правило, їх буває досить.

До речі, якщо радіотелефон призначений не для одного, а для декількох чоловік (наприклад, для сім'ї або робочого колективу), має сенс придбати модель з клавіатурою на базовому блоці, яка дозволяє набирати номер і дзвонити, не використовуючи трубку. Крім того, через базу можна зв'язатися і переговорити з володарем трубки (і навпаки), якщо ваша модель радіотелефону забезпечена функцією "Інтерком".

Акумулятори
Від акумуляторів багато в чому залежить, як довго зможе працювати телефон без заряджання. Сучасні телефони при не дуже інтенсивному використанні можна заряджати один раз в декілька днів. Нормальний час роботи акумуляторів від 10-13 і більше годин в режимі розмови, не менше 100 годин - в режимі чекання. 

Додаткові функції
АОН і CALLER-ID. Автоматичний визначник номера - функція корисна, і до того ж, що не вимагає додаткових пристроїв. Наявність Аона дозволяє апарату визначати номери на вітчизняних телефонних лініях. Підключається АОН через телефонну станцію.

Багато телефонів імпортного виробництва оснащено також функцією "CALLER-ID", тобто "читають" європейські номери. Проте для того, щоб телефон визначав їх на наших телефонних лініях необхідно використовувати спеціальний адаптер - невеликий пристрій розміром 3х5 см, яке підключається до телефонної розетки і конвертує сигнали, дозволяючи телефону визначати номери. Без нього номери визначатися не будуть.

Часто (але не завжди) цей адаптер включений у вартість апарату.

Дисплей. Чи потрібний дисплей - не обговорюється, він є практично у всіх моделях безпровідних телефонів. Необхідно звернути увагу на розмір дисплея (краще, якщо він не дуже маленький) і наявність підсвічування. Остання - просто необхідна, інакше доведеться напружувати очі при наборі номера в темний час доби, що украй незручно. А ось колір підсвічування (біла, оранжева або блакитна) не має принципового значення.

Пошук трубки з бази. Дуже важлива функція! Адже втратити трубку в квартирі - пара дурниць. За наявності кнопки пошуку трубки на базі трубку завжди можна легко знайти по звуковому сигналу, що включається з бази. Такою кнопкою забезпечені більшість моделей радіотелефонів.

Автодозвон. Всі телефони можуть повторювати попередній набраний номер, але справжній автодозвон зустрічається не завжди. Він має на увазі багатократний набір номера без необхідності кожного разу заново натискувати кнопку дозвону. Функція дуже корисна - кожному інколи доводиться додзвонюватися на наглухо зайнятий номер (типа залізничної довідкової або якої-небудь служби техподдержки).

Baby Call (дитячий дзвінок) або функція "Няня". Дозволяє набирати заздалегідь внесений до пам'яті телефону номер по натисненню будь-якої кнопки телефону. Можна залишити дитяти одного будинку, знаючи, що у нього не виникне труднощів з набором вашого номера (наприклад, багатозначного номера стільникового телефону).

Адресна книга. Ємкість адресної книги радіотелефонів може вагатися від 10 номерів для бюджетних телефонів до 200 - в дорожчих моделей. Цінність маленького записника досить сумнівна, її з успіхом замінює функція пам'яті останніх набраних номерів - вибрати номер можна, перегортаючи список телефонів стрілками вгору-вниз. При списку в 5-10 телефонів це достатньо зручний і швидко. Якщо вам необхідно зберігати в пам'яті багато номерів, загляньте в параметри телефону. Проте майте на увазі, що ця функція - один з ціноутворюючих чинників.

Поліфонія. Як звучатиме домашній телефон, навряд чи комусь байдуже. Тому краще вибирати моделі, в пам'яті якої хай не дуже "наворочені" мелодії, але все таки в поліфонічного виконання. Це дозволить нормально реагувати на дзвінок, а не підскакувати від "несамовитого" виску на високих частотах.

Корисні ради
Щоб радіотелефон прослужив як можна довше, потрібно грамотно експлуатувати його. По-перше, правильно заряджайте і перезаряджайте акумулятори. Використовувані в телефонах типи акумуляторів мають свого роду пам'ять, тобто володіють ефектом "запам'ятовування". Якщо повністю заряджені акумулятори використовуватимуться деякий час (до 15 хвилин) і після цього знов будуть поставлені на перезарядку, ємкість акумуляторів буде знижена до 15 хвилин. Тому слід діждатися повної розрядки акумуляторів, використовуючи до тих пір, поки на дисплеї трубки не почне блимати значок розрядки акумуляторів. Після чого перезарядите акумулятори, слідуючи вказівкам керівництва по експлуатації. Якщо вам не удалося уникнути дії ефекту "запам'ятовування", все ж можливо добитися відновлення майже повної ємкості акумуляторів шляхом повтору кілька разів підряд циклів зарядки - розрядки.

По-друге, якщо ви часто використовуєте трубку, наприклад, на кухні, незабаром може виникнути ефект "залипання" кнопок. Це походить від того, що під клавіші потрапляє вода і сміття. Уберегти трубку від такої неприємності допоможе звичайна пакувальна плівка. Вона тонка, легко прилипає і навіть якщо обернути трубку в декілька шарів, не заважає експлуатації телефону.