Електрична духова шафа.

 
Вбудовувані електричні духові шафи можуть бути статичними і багатофункціональними. Статичні духовки дешевші за своїх багатофункціональних "побратимів", але і можливостей у них на порядок менше. В основному, статичні духовки оснащені верхнім і нижнім нагрівальним елементом, до деяких додається ще і гриль. У таких духових шафах він найчастіше обертається, що забезпечує прогрівання і обсмажування продукту з усіх боків. 

У багатофункціональних духовках застосовується інша система - конвекція або рівномірний розподіл гарячого повітря за всією площею духової шафи за допомогою вентилятора. Ця функція допомагає добитися того, щоб блюда повністю пропікалися, і забути про піроги підрум'янених зверху і сирих усередині. Крім того, багатофункціональні духовки мають ще декілька режимів роботи, такі як розморожування продуктів, приготування їжі на пару, приготування піци, підрум'янення, декілька режимів роботи гриля.

Те, що сучасна техніка полегшує роботу по будинку - безперечний факт. Вона допомагає вам одночасно стирати, гладити і мити посуд. А ось кулінарія вимагає особливої уваги. Щоб блюдо не пригоріло не виявилося сирим, потрібно постійно "стояти в плити" або дивитися на годинник, відлічуючи хвилини до закінчення готування. Але зараз це не є проблемою. Більшість духових шаф мають таймер. Він або звуковим сигналом нагадає про те, що час готування витік, або сам автоматично вимкне духовку.

Технології не стоять на місці, і багато виробників почали оснащувати свої моделі духовок додатковими функціями, які дозволяють приготувати блюдо по вищому класу. Так, наприклад наявність системи внутрішнього обдування дозволяє забезпечити швидкий і рівномірний прогрівання і здобуття піджареної скориночки.

Особлива увага при виборі електричної плити варто обернути на спосіб очищення духової шафи. Чи передбачені виробником якісь функції, що полегшують цей процес? У моделях середньої цінової категорії вже є моделі, в яких передбачено каталітичне очищення духовки. Суть її в тому, що стіни духової шафи покриті спеціальною емаллю, що поглинає жири під час приготування їжі, після закінчення роботи духовки її потрібно лише протерти вологою ганчірочкою. Часто зустрічаються духовки з системою очищення EcoClear, точніше по такій системі виконані внутрішні панелі - на стінки духової шафи не так швидко "осідає" кіптява, жир і інші "побічні ефекти" кулінарії, а процедура очищення виявляється менш трудомісткою. 

Інший спосіб очищення духовки, що вважається надійнішим, - піроліз. Він працює таким чином: духовку потрібно нагрівати до 500 градусів, при цьому залишки їжі на стінках духовки вигоряють.

На ринку незалежні електричні духові шафи представлені удосталь, тому визначитеся - яку суму ви маєте намір витратити на це чудо-техники і в межах її вибирайте певний набір функцій, який вам необхідний і, звичайно, дизайн. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам вибрати незалежну духову шафу. Адже ви хочете, щоб духовка стала прикрасою вашої кухні?